Kultura picia whisky cz. 1

Whisky to bardzo specyficzny alkohol. W ciągu kilku ostatnich lat stał się niezwykle popularny w naszym kraju. Powoli zaczyna wypierać wódkę, przynajmniej w przypadkach spotkań biznesowych czy innych okazji, przy których należałoby zachować nieco ogłady. Whisky oczywiście można pić jak zwykłą wódkę – jednak czy jest to dobrze widziane? Otóż nie. Istniej kilka zasad jeżeli chodzi o kulturę picia whisky. Te zasady chciałbym wam dzisiaj przedstawiać.

tumbleryZacznijmy od odpowiedniego szkła. Amerykańskie kino przedstawia nam obraz spożywania whisky w szklance z grubym dnem – tak zwanym tumblerze (spotykane nazwy to również old fashioned tumbler oraz highball – różnica dotyczy wysokości szkła). Raczej każdy kojarzy te masywne szklanki wypełnione po brzegi lodem z niewielką ilością whisky. Nie jest to obraz zakłamany, jednak taki typ szkła nie odda pełni aromatu dobrej whisky. Wydaje się, że najodpowiedniejsze szkło do picia whisky kieliszek tulipanowy. Kształt takiego kieliszka pozwoli na czerpanie z whisky większej przyjemności, dzięki czarce zwężającej się ku górze. Oczywiście istnieje wiele takich rodzajów takich kieliszków, jednak w mojej opinii każdy powinien podejść do tej sprawy indywidualnie. Jeżeli dany rodzaj szkła pozwoli nam czerpać większą przyjemność z trunku, w porównaniu z innym kieliszkiem, to powinniśmy trzymać się właśnie jego. Nalewanie whisky raczej nie ma jakiś wygórowanych zasad. Nie jest to wiedza tajemna, którą posiadły tylko osoby nieliczne. Ważne jest by przy nalewaniu nie rozlewać trunku, nie uderzać szyjką butelki o kieliszek, a samą butelkę trzymać przy podstawie. Po pewnym czasie będzie można już błyszczeć w towarzystwie serwując wodę życia jak mawiają Szkoci. Kolor whisky również ma znaczenie. Im ciemniejsza barwa tym starszy alkohol. Ogromy wpływ na barwę ma również sama beczka, w której whisky leżakowało. Problem obecnych czasów (niestety) polega na tym, iż bardzo często whisky jest sztucznie barwione – najczęściej karmelem, co nie oddaje pełni walorów estetycznych trunku.

beczki-whiskyWoda w whisky? Tak, ale nie do końca. W różnych miejscach można wyczytać, iż whisky należy mieszać z wodą. Spotkałem się nawet z opinią, iż należy ją rozcieńczyć pół na pół z wodą. Jest to niestety błędna praktyka. Z wodą można whisky wymieszać nawet w taki proporcjach jak podałem jednak nie po to by te whisky później wypić. Tak należy zrobić jeżeli chcemy z danego trunku wydobyć pełen bukiet zapachów, ale pamiętać należy również o tym, że whisky nie tylko wąchamy, ale przede wszystkim pijemy. Jeżeli chcemy wydobyć głębie smaku oraz zapachu należy dodać niewielką ilość wody. Służą do tego specjalne pipetki, jednak i bez nich można się obejść. Pamiętajmy również o tym, iż rozcieńczamy wodą whisky o większej zawartości alkoholu niż 40%. Czemu? Ponieważ rozcieńczeniem zajął się już producent i nie ma większego sensu ponawiać już tej czynności. Tak jak pisałem, Whisky to specyficzny alkohol – odpowiedniej jakości będzie wyrafinowanym trunkiem o bogatych walorach smakowych i zapachowych.